A nagy kása-körkép
Kerülgeti, mint macska a forró kását...
...hangzik a közmondás. Ha utánajárunk, gyorsan kiderül, hogy őseinknél gyakran volt lehetőség kásával találkozni a konyhában, ugyanis a kenyérsütésre kevésbé alkalmas gabonákból (pl. zab, árpa, köles, hajdina) kásákat készítettek.
A gabona kapcsán talán elsősorban a búza és a rizs jut eszünkbe, pedig a paletta sokkal szélesebb, és a feledésbe merült gabonafélékből nem csak egészséges, hanem ízletes ételeket készülhetnek!

Miért jók a kásák?
A kásák magas rosttartalmuk miatt jótékony hatást fejtenek ki emésztőszerveink működésére. A kásák továbbá könnyen emészthetőek, ugyanakkor hosszantartó telítettségérzéssel nem csak éhségünket csökkentik, hanem a napunkhoz szükséges energiával is ellátnak.
További erősségük a sokszínűségük: változatosan elkészíthetőek, és a kombinációs lehetőségek száma szinte végtelen.

Ha eddig még nem ismerkedtünk volna meg velük, érdemes felfedeznünk és újraélesztenünk ezt a magyar népi táplálkozásban alapvetőnek számító élelmiszercsoportot!
Körkép kedvenc kásáinkról
Köleskása
A reggeli köleskása édesen elkészítve különösen finom: illenek hozzá friss gyümölcsök, kakaó, mazsola és egyéb aszalványok.
![]() |
Reggeli köleskása meggyel és banánnal |
Kukoricakása
A kukoricakását sósan elkészítve érdemes fogyasztani, diók és magvak illenek hozzá. Kiegészítő körete lehet főzelékeknek, ideális sűrítője mártásoknak.
![]() |
Így nézhet ki egy reggeli kukoricakása-tál |
Rizskása
Rizspehelyből készíthetünk rizskását, amelynek előnye, hogy mind sósan, mind édesen elkészítve is finom. A rizspehelyt felfújtak és sütemények alapanyagaként is felhasználhatjuk.
![]() |
Rizskása gazdagon: chia magokkal együtt főzve, gyümölcsökkel díszítve |
Zabkása
A közismert zabkása ideális indítója lehet a napunknak. Számtalan variációja létezik, a rizshez hasonlóan édesen és sósan is elkészíthető.
![]() |
A zabpehely ízlés szerint főzhető sűrűre vagy hígabbra |
Hajdinakása
A hajdinapehelyből készült kása önmagában köretként is megállhatja a helyét. Diós ízvilága miatt kiváló zöldséges ételekhez, bár gyümölcsökkel is remekül kombinálható. Gyakran kapható valamilyen más pehellyel társított formában, pl. hajdina-rizspehely.
![]() |
Hajdina- és zabpehelykeverékből készült kása citrusos ízvilággal |
Kása müzli- vagy pehelykeverékből
A vegyes müzlikeverékekben az árpa, rozs és a zab kombinációja a leggyakoribb. Ezekből is készíthető reggeli kása, azonban ezeknek a főzési ideje sokkal (kb. kétszer-háromszor) hosszabb, mint a zab- vagy rizspehelyből készült kásáknak. Ezt az időt megspórolhatjuk, ha előző este beáztatjuk a pelyheket.
![]() |
Bátran kísérletezzünk, ameddig nem találjuk meg kedvenc kombinációnkat! |
Kedvet kaptál kipróbálni?
Reméljük örömödet leled majd a kásákkal való kísérletezésben!
Íme, néhány receptünk...
