A nagy kása-körkép

Kerülgeti, mint macska a forró kását...

...hangzik a közmondás. Ha utánajárunk, gyorsan kiderül, hogy őseinknél gyakran volt lehetőség kásával találkozni a konyhában, ugyanis a kenyérsütésre kevésbé alkalmas gabonákból (pl. zab, árpa, köles, hajdina) kásákat készítettek. 
A gabona kapcsán talán elsősorban a búza és a rizs jut eszünkbe, pedig a paletta sokkal szélesebb, és a feledésbe merült gabonafélékből nem csak egészséges, hanem ízletes ételeket készülhetnek!


Miért jók a kásák?

A kásák magas rosttartalmuk miatt jótékony hatást fejtenek ki emésztőszerveink működésére. A kásák továbbá könnyen emészthetőek, ugyanakkor hosszantartó telítettségérzéssel nem csak éhségünket csökkentik, hanem a napunkhoz szükséges energiával is ellátnak.
További erősségük a sokszínűségük: változatosan elkészíthetőek, és a kombinációs lehetőségek száma szinte végtelen.


Ha eddig még nem ismerkedtünk volna meg velük, érdemes felfedeznünk és újraélesztenünk ezt a magyar népi táplálkozásban alapvetőnek számító élelmiszercsoportot!


Körkép kedvenc kásáinkról

Köleskása

A reggeli köleskása édesen elkészítve különösen finom: illenek hozzá friss gyümölcsök, kakaó, mazsola és egyéb aszalványok.

Reggeli köleskása meggyel és banánnal

Kukoricakása

A kukoricakását sósan elkészítve érdemes fogyasztani, diók és magvak illenek hozzá. Kiegészítő körete lehet főzelékeknek, ideális sűrítője mártásoknak.

Így nézhet ki egy reggeli kukoricakása-tál

Rizskása

Rizspehelyből készíthetünk rizskását, amelynek előnye, hogy mind sósan, mind édesen elkészítve is finom. A rizspehelyt felfújtak és sütemények alapanyagaként is felhasználhatjuk.

Rizskása gazdagon: chia magokkal együtt főzve, gyümölcsökkel díszítve

Zabkása

A közismert zabkása ideális indítója lehet a napunknak. Számtalan variációja létezik, a rizshez hasonlóan édesen és sósan is elkészíthető. 

A zabpehely ízlés szerint főzhető sűrűre vagy hígabbra

Hajdinakása

A hajdinapehelyből készült kása önmagában köretként is megállhatja a helyét. Diós ízvilága miatt kiváló zöldséges ételekhez, bár gyümölcsökkel is remekül kombinálható. Gyakran kapható valamilyen más pehellyel társított formában, pl. hajdina-rizspehely.

Hajdina- és zabpehelykeverékből készült kása citrusos ízvilággal

Kása müzli- vagy pehelykeverékből

A vegyes müzlikeverékekben az árpa, rozs és a zab kombinációja a leggyakoribb. Ezekből is készíthető reggeli kása, azonban ezeknek a főzési ideje sokkal (kb. kétszer-háromszor) hosszabb, mint a zab- vagy rizspehelyből készült kásáknak. Ezt az időt megspórolhatjuk, ha előző este beáztatjuk a pelyheket.

Bátran kísérletezzünk, ameddig nem találjuk meg kedvenc kombinációnkat!

Kedvet kaptál kipróbálni? 

Reméljük örömödet leled majd a kásákkal való kísérletezésben! 
Íme, néhány receptünk...



Népszerű bejegyzések